E Vitamin hatása
Egyre hűvösebb napok köszöntenek be, érdemes hát odafigyelni az immunrendszerünkre, hogy egy kósza vírus ne vethesse vissza hetekre a kondíciónkat. C-vitamin? Igen, de nem árt egy kis E is...
A nagy dózisban bevett E-vitamin valóban fokozná a sejtimmunitást? Ez a kérdés merült fel a táplálkozástani kísérletekről beszámoló American Journal of Clinical Nutrition egyik tanulmányában. Az eredmény alátámasztotta a feltételezést: már a három, illetve hat hónapon át kisebb dózisban adagolt E-vitamin is rendkívül hatékonyan járul hozzá a sejtek immunreakcióinak erősítéséhez.
Az E-vitamin az egyik legjelentősebb antioxidáns. Szerepe a szívinfarktus és agyvérzés megelőzésében lehet jelentős, védi az érfalakat a korai elöregedéstől. Legfontosabb szerepe a sejthártya védelme: megakadályozza, hogy az oxidáció hatására a sejthártyák többszörösen telítetlen zsírsavai károsodjanak, valamint antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket. Ezért elsõsorban betegségmegelõzõ szerepe jelentõs, de segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását is. Néhány élelmiszer, melyeknek E-vitamin-tartalma számottevő:
- mogyoró 26,6 mg
- makadámia dió 25,2 mg
- napraforgómag 21,8 mg
- mogyoróvaj 8,6 mg
- tojássárgája 6,3 mg
- dió 6,0 mg
- gyümölcskenyér 3,5 mg
- hering paradicsomszószban 3,1 mg