Pici, kerek, de ha sok van belőle, véd a rák ellen!
Lehet, hogy elsőre a kesernyés íz ugrik be az áfonyáról - ezek a mutatós bogyók azonban méretükhöz képest nagy csodákra képesek!
Nem is kell több előnyt felsorolni ahhoz, hogy elugorjunk a boltba vagy a piacra, és vegyünk egy adag áfonyát: ezek a pici gyümölcsök méretükhöz képest igazi csodákra képesek. Lássuk az előnyöket!
Bőrpuhítás
A fekete áfonya például lágyítja a száraz bőrt, felturbózza az agyat, és a rák megelőzésében is szerepet játszik. A bőr újraéled, ha áfonyás keverékkel kényeztetjük.
Keverjünk össze két csésze barna cukrot, 2 teáskanál pürésített fekete áfonyát, és három evőkanál citromlét. Az áfonya antioxidánsai lágyító hatással vannak a bőrre, a citrom fényessé teszi, a cukor pedig hámlasztja.
Mentőöv a hólyagnak
A fekete áfonya a tőzegáfonyához hasonlóan olyan összetevőket tartalmaz, amely meggátolja, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, vagyis megakadályozza a húgyúti fertőzéseket. Ha ilyen problémánk van, szórjunk egy marék fekete áfonyát a reggeli műzlinkbe vagy smoothie-ba.
Rákellenes
A gyümölcsnek kékes színt adó antocián a rákot okozó szabadgyökök ellen harcol, és blokkolhatja a tumor sejtek növekedését. Ha csak egy fél csészényit is fogyasztunk belőle naponta, máris sokat tettünk az egészségünkért!
Az agy őre
Az áfonya fitten tartja az agyat. Egy belőle készült turmix segít az öregedéssel járó memóriaromlás gátolásában, a benne levő antioxidánsok, flavonoidok sokasága miatt.