Papaya (Carica papaya)
Ezt a trópusi gyümölcsöt „paw paw” néven is ismerik.
Jellemzése:A dinnyefélék családjába tartozik, téli importgyümölcseink között előkelő helyet foglal el illatos, egzotikus íze miatt.
Kívülről úgy néz ki, mint egy hosszúkás sárgadinnye, amelynek egyik vége enyhén csúcsos. Ha felvágjuk, előtűnik az élénk narancsszínű gyümölcshús, amelybe sok csillogó, borsméretű mag ágyazódik. Lágyszárú, több méter magas törzs csúcsán, a levélkorona között és alatt csüngnek a hasas termések. Hatalmas, osztott levelei a füge lombjához hasonlítanak. A dinnyefa kétlaki növény, külön fán fejlődnek a fehér, illatos hím- és nővirágok. Trópusi országokban járva csaknem minden ház előtt megtalálható, és nem is mindig szabadföldbe ültetve.
Hatóanyagai:
Nyomelemekben, C-vitaminban gazdag gyümölcsén túl a fiatal leveleket főzelékként, a héjában lévő tejszerű nedvet pedig gyógyászati célokra használják a természeti népek. Húsa édes és gazdag karotinoidokban és antioxidánsokban. A papaya kitűnő C-vitamin és béta-karotin forrás.
Alkalmazása:
· segíti az immunrendszer működését
· antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza, hogy lerakódások keletkezzenek az erek falain, ezáltal védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen
· a papaya rostban is gazdag, amely csökkenti a koleszterinszintet
· segít a vastagbélrák megelőzésében, mert megköti a rákot okozó méreganyagokat
· továbbá tartalmaz egy papain nevű fehérjebontó enzimet is, mely erőteljesen segíti az emésztést